Vissza

1944 augusztus elsején Varsóban kitör a lengyel Honi Hadsereg, az Armia Krajowa felkelése a német megszálló hatalom ellen. Amikor az 1. Belorusz Front páncélos hadosztályai Varsó külvárosaihoz közeledtek, a német közigazgatás tisztviselői elhagyták a várost. A lengyel Honi Hadsereg elérkezettnek látta az időt, hogy saját erőből, bízva a megérkező szovjet csapatok közelségében, felszabadítsa a lengyel haza fővárosát, Varsót. Ezzel akarták megakadályozni, hogy Sztálin a Vörös Hadsereg Varsóba történő bevonulása után a Moszkva-barát Lublini Bizottságot helyezze kormányra és ezáltal területi igényét érvényesítse Lengyelországgal szemben.

A felkelés azonban a túlerővel szemben - szovjet segítség nélkül - elbukott. A német csapatok előretörtek, s sorra foglalták vissza a külváros negyedeit. Végül a lengyel Honi Hadsereg, amikor már csak pár utcát tudott tartani, feladta a harcot.

A dioráma fő témája a német csapatok előrenyomulásásnak egyik epizódja. Igen sajnálom, hogy megfelelő makettező anyag hiányában a lengyel Honi Hadsereg hősi alakjait nem jeleníthettem meg a diorámán. A harcokban a német hadvezetés bevetette a Borgward IV Sdkfz. 301 több példányát is. A páncélost támogató és fedezékében előrenyomuló gyalogsági csapattest a Królewska utcán halad előre. Ezt a pillanatot rögzítettem, ez adta a dioráma címét is.